„Tento rok je pre našu mliekareň veľmi významný z pohľadu investícií,
tou najväčšou je nová syráreň na výrobu syra typu niva. Budova už
stojí, momentálne sa montuje technológia, rátame, že v priebehu mája by
sa mohla spustiť skúšobná výroba. Dnes sme spustili do prevádzky novú
linku na plnenie čerstvého mlieka, v apríli budeme spúšťať aj novú linku
na výrobu hrudkového tvarohu a v máji novú linku na výrobu masla,“
vymenoval Valčuha. Realizovať spomínané investície sa spoločnosti darí
aj vďaka eurofondom. Tie pri jednotlivých projektoch tvoria 35 až 40 %
nákladov.
Po spustení novej plničky čerstvého mlieka do prevádzky sa zvýši hodinová kapacita mliekarne z 5000 litrov na 6500 litrov. „Je
modernejšia, má vyššie hygienické štandardy a umožní nám predĺžiť
trvanlivosť čerstvého mlieka bez použitia stabilizátorov a chemických
prvkov a zvýši sa aj bezpečnosť potravín,“ objasnil Valčuha s tým,
že na zakúpenie plničky získali z európskych fondov 35 % z celkovej
ceny, ktorá bola na úrovni 950.000 eur.
Nové investície si vyžiadajú aj nové pracovné sily, generálny riaditeľ
predpokladá, že priebežne prijmú okolo 20 nových ľudí, aby zvládli
nárast novej produkcie. Najviac ich pritom bude potrebné prijať v novej
syrárni, kde sa produkcia zvýši trojnásobne. V súčasnosti v kežmarskej
fabrike pracuje takmer 300 zamestnancov.
„Mliekareň je veľmi úspešná vo využívaní eurofondov. Tie sa dajú
využiť aj na nákup najmodernejších technológií a táto spoločnosť sa
zapája do takmer všetkých výziev. Výsledkom toho je vysoká
konkurencieschopnosť, reakcia na nové trendy, zvyšovanie kapacít výroby
a tým aj stabilizácia pracovného trhu,“ skonštatoval vicepremiér pre
investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD), ktorý sa spustenia
novej linky v Kežmarku osobne zúčastnil. Pripomenul, že eurofondy môžu
podnikateľské subjekty prijímať na úrovni od 35 do 50% nákladov. Nové
investície vníma pozitívne aj miestna samospráva, najmä v súvislosti so
stabilizáciou potravinárskeho priemyslu v Kežmarku na najbližšie
desaťročia.
„Chceme do budúcna vyrábať čím viac výrobkov s pridanou hodnotou,
postupne opúšťať segment trvanlivého mlieka, ktorý je cenovo nestabilný
a venovať sa hlavne výrobe syrov, ktoré majú veľkú popularitu. Veríme,
že tieto investície budú úspešné a pomôžu rozvoju našej spoločnosti,“ dodal generálny riaditeľ.